Suurten kielimallien käyttöönottovaihe
Miten sijoittajan tulisi ymmärtää suurten kielimaalien läpimurto ja käyttöönottovaihe.
2010-luvulla älypuhelinten käyttöönotto kasvoi eksponentiaalisesti maailmanlaajuisesti. Arvioidaksemme keskimääräisen uusien älypuhelinten käyttäjien määrän vuodessa 2010-luvulla, voimme tarkastella tietoja eri lähteistä:
1. 2010: Maailmanlaajuisesti noin 300 miljoonaa älypuhelimen käyttäjää.
2. 2020: Maailmanlaajuisesti noin 3,5 miljardia älypuhelimen käyttäjää.
Käyttäjien määrän kasvu = 3,5 mrd - 0,3 mrd = 3,2 mrd / 10 vuotta
Näin ollen keskimäärin noin 320 miljoonaa uutta ihmistä maailmassa otti käyttöön älypuhelimen joka vuosi 2010-luvulla.
Joka vuosi noin 300 miljoonaa ihmistä osti ensimmäisen älypuhelimensa ja latasi sinne kymmeniä sovelluksia.
Jos olit ollut startup-sijoittaja joka olisi sijottanut 50 suomalaiseen 2010-luvulla perustettuun softa-startupiin, olisit varmasti osunut muutamaan satojen miljoonien exitiin. Menestyneiden startupien lista on pitkä: Supercell, Small Giant Games, Wolt, Smartly, Next Games, Futureplay Games, Reworks, Seriously, jne. Jokainen näistä oli mobiilibuumin tuotos.
Nyt 2020-luvulla kasvu on jatkunut, ja edelleen lisäämme maailmanlaajuisesti satoja miljoonia uusia älypuhelinkäyttäjiä vuosittain markkinoissa kuten Saharan eteläpuolinen Afrikka ja Intia. Ongelmana on että ostovoimaltaan vahvat länsimaiset käyttäjät siirtyivät älypuhelimiin jo 2010-luvulla ja he ovat jo kauan sitten alkaneet pelaamaan Clash Of Clansejä ja tilaamaan ruokaa Wolteista.
Buumi on ohi ja sen näkee pelialan startup-sijoittamisessa. Itse en ole sijoittanut suomalaiseen mobiilistartupiin vuoden 2021 jälkeen.
Mitä voimme oppia älypuhelinten käyttöönottovaiheesta ja soveltaa sitä kun sijoitamme suurten kielimallien (LLM = large language models) käyttöönoton aikakaudella?
Käyttöönottovaihe
Miten LLM:n käyttöönottovaihe eroaa älypuhelimista? Kuluttajapuolella on jo tapahtumassa paljon AI:n hyödyntämistä kuten älypuhelinten nousun aikana, mutta tällä kertaa B2B on investoimassa vielä enemmän kuin viimeksi.
Tällä hetkellä kaikilla aloilla, isoissa ja pienissä yrityksissä, mietitään kuumeisesti että tulisiko meidän ottaa käyttöön näitä uusia AI-työkaluja joita LLM:t ovat mahdollistaneet. Yritykset ovat siirtämässä mm. viestintään liittyviä töitä ChatGPT:n ja muiden erikoistuneiden sovellusten avustamaksi. Samalla monet ovat lykkäämässä ihmisten palkkaamista rooleihin joihin AI on tuomassa ratkaisua: nykyinen henkilöstä voi saada aikaan huomattavan määrän enemmän tuottavuutta kun AI töitä tehtäväksi.
Kulut jotka olisivat menneet ihmisten palkkaamiseen, siirtyvät AI-startupien kukkaroon. Kuukausimaksulliset sovellukset, kuten Valley johon meidän rahastomme, F4 Fund, sijoitti alkuvuodesta, ovat hyötymässä tästä globaalista suurten kielimallien käyttöönottovaiheesta.
Jos nyt on startup-sijoittajana ja keskitty sijoittamaan AI-sovelluksia kehittäviin startupeihin, luultavasti voi pärjätä ihan hyvin. Mutta tulevaisuudesta ei ole tietoa ja startupeja perustetaan nykyään enemmän, joten kilpailu on kasvanut. Uskon että sijoittajan pitää olla entistä parempi kun hän valitsee startupeja joihin sijoittaa.
Miten valita voittava AI-startup
Jos haluaisit sijoittaa startupiin, kannattaa aloittaa siitä mitä LLM:t ovat muuttaneet. Ensinnäkin, tuotteita voi rakentaa nopeammin kuin koskaan. Tekoäly antaa kaikille supervoimat ja se on halpaa ja vaivatonta. Tämän seurauksena tuotteiden rakentamisen menevät kustannukset ovat romahtaneet ja näemme uusien AI-tuotteiden tulevan markkinoille nopeammin kuin koskaan ennen. Mikä tekee tästä vielä häkellyttävää on että tutteet ovat joka toisensa jälkeen innovatiivisia. Tämä on historiallista ja vertaansa vailla ylivoimaista. Älypuhelinten tuleminen tekoälyyn verrattuna oli lähes mitätöntä.
Tuotekehityksen kustannusten lasku on johtanut uudenlaisten yritysten mahdollistamiseen. Kukapa tietää, ehkä saatamme nähdä miljardin dollarin yrityksiä, joita pyörittää ihan muutama ihmisen henkilöstö. Mutta tekoälyn iso buumi ei johdu pelkästään siitä, että tuotekehityksen kustannukset ovat laskeneet.
Avain menestykseen tekoälyn käyttöönottovaiheessa on kehittää laaja, nopea ja tehokas jakelu tuotteelle. Kun tuotekehityskustannukset ovat laskeneet, jakeluedun arvo on suhteellisesti noussut räjähdysmäisesti. Jos pystyt jakamaan tuotteesi tehokkaasti, olet kilpailijoiden edellä.
Kun katsoo koko AI-kenttää ja mitä strategisia peliliikkeitä toimijat ovat tehneet, löytyy kiinnostavia esimerkkejä.
Anthropic on amerikkalainen tekoälyyritys, joka kehittää tekoälyjärjestelmiä. Syyskuussa 2023 Anthropic nosti $4 miljardin pääomasijoituksen Amazonilta. Kyseessä ei ollut mikä tahansa sijoitus: Anthropic halusi strategisen sijoituksen Amazonilta koska nyt heillä on AWS jakelualustanaan. Amazon AWS (Amazon Web Services) on Amazonin tarjoama pilvipalvelualusta, joka tarjoaa laajan valikoiman pilvipohjaisia palveluita ja tuotteita, jota käyttää yli miljoona yritystä ympäri maailmaa – kiistatta paras paikka Anthropicin tuotteen jakelulle. Samalla he lukitsivat ulos kaikki muut kilpailijat Amazonin pilvipalveluista.
Tarkastellaan tätä taloustieteen näkökulmasta. Kysyntä ja tarjonta määräävät taloustieteen mukaan hyödykkeen hinnan ja tuotannon määrän markkinoilla. Tarjonnan tärkeimmät tekijät ovat hyödykkeen markkinahinta ja sen tuotannon kustannukset. Nyt kun kustannukset ovat menossa lähes nollaan, tärkeimmässä roolissa tulee olemaan kysyntäkäyrään vaikuttavat asiat, kuten jakelu. Mitä isomman kysynnän (jakeluetu) startup saa, sitä isommin se tulee voittamaan.