Sijoittajan matka: yli 50 startupia ja kuusi oppia
Näin parannat onnistumismahdollisuuksiasi startup-sijoittajana.
Tässä on kuusi oppia, jotka olen oppinut sijoittamalla yli viiteenkymmeneen startupiin viimeisten viiden vuoden aikana.
1. Paranna onnistumismahdollisuuksiasi
Oli kesäkuu 2011. Olin juuri sulkenut ensimmäisen startup-yritykseni, koska se ei onnistunut saamaan uutta rahoituskierrosta toiminnan jatkamiseen. Kaipasin yrittäjän roolista taukoa ja halusin etsiä työtä paikallisista startupeista Helsingissä.
Minulla oli kolme vaihtoehtoa: Rovio, Blaast ja Supercell. Rovio kasvoi nopeasti Angry Birds -pelin menestyksen myötä; se oli tuolloin ensisijainen valintani. Blaast oli pääomasijoittajien tukema startup joka kehitti pilvipohjaista 2G-mobiilialustaa tarjoten satoja sovelluksia halvoille matkapuhelimille. Ja sitten oli juuri aloittanut Supercell, joka työsti Facebookissa pelattavaa Gunshine-nimistä peliä.
Arvioin Rovion ja Blaastin Supercellin edelle työnhakuprosessissani ja olin hiukan pettynyt, kun sain tarjouksen vain Supercelliltä. En ollut kovin innoissaan Gunshinesta pelinä ja näin yhtiöllä haasteellisen tulevaisuuden tämän kyseisen tuotteen kanssa.
Kuten tästä tarinasta voi päätellä, voittajien valitseminen on vaikeaa. Olin onnekas, että sain ainoan työtarjouksen juuri Supercelliltä.
Blaast lopetti toimintansa muutama vuosi myöhemmin, mutta siinä ajassa sekä Rovio että Supercell olivat päässeet hyviin asemiin vallata orastava mobiilipeliteollisuus ja tulla voittajiksi.
Ollessani Supercellillä, yritys hylkäsi Facebookin ja siirtyi vauhdilla mobiilipeleihin. Supercell julkaisi monia pelejä ja se oli muutamassa vuodessa miljardien arvoinen yritys. Rovio loi Angry Birdsin ja lukemattomia jatko-osia, mutta oli valitettavan hidas siirtymään Supercellin omaksumaan ylivoimaiseen free-to-play -malliin, johon liittyy maksullinen käyttäjähankinta ja ilmaiset pelit joissa kuluttajat ostavat kalliita pelin sisäisiä ostoksia vauhdittaakseen etenemistään pelissä.
Jos vertaat Rovion vuoden 2017 yhden miljardin euron listautumista Helsingin pörssiin ja Supercellin arvostusta, joka oli 10,2 miljardia dollaria, kun Tencent osti enemmistön Supercellistä vuonna 2016, Supercell oli viidessä vuodessa 10X arvokkaampi kuin Rovio.
Mennään takaisin vuoteen 2011. Olin työhaussani preferoinut muita enkä nähnyt Supercellin olevan viiden vuoden kuluttua 10X Rovioon verrattuna. Miksi en?
Parantaakseni mahdollisuuksiani tietää, miten valita voittajia, olen kysynyt itseltäni kysymyksiä, kuten:
Mitä tuntemani startup-yritys, joka koki menestyksen, teki ensimmäisen kuuden kuukauden aikana ensimmäisen sijoituskierroksen jälkeen?
Supercell: palkkasi kyvykkään tiimin.
Next Games: palkkasi kyvykkään tiimin.
Sama pätee sijoitusportfoliossani oleviin menestyneisiin yrityksiin: ne kaikki keskittyivät siihen, että "oikeat ihmiset ovat bussissa ennen kuin he 'todella' aloittavat bussin ajamisen." (Jim Collins, kirjassa Good to Great)
Lisää kysymyksiä: mitä he tekivät sen jälkeen, eli 6-12 kuukautta ensimmäisestä sijoituksesta?
Supercell: siirtyi Facebookista mobiiliin ja teki nopeasti kokeilujulkaisuja useista mobiilipeleistä.
Next Games: solmi The Walking Dead -lisenssin ja aloitti Walking Dead -pelin kehittämisen.
Portfolioyritykseni: aloittavat nopeasti vuorovaikutuksen asiakkaiden kanssa ymmärtääkseen tuotteen vetovoiman.
Koska merkittäviä exittejä ei ole vielä tapahtunut sijoitusportfoliossani, kysyn: mitkä ovat niiden yritysten ominaisuudet, jotka ovat pystyneet hankkimaan toisen rahoituskierroksen?
Tiimi on palkattu, ja kaikki tärkeät paikat bussissa on täytetty.
Jompi kumpi näistä on tapahtunut tuotteelle:
Tuote on joko koejulkaistu tai tuotu markkinoille, ja on todisteita siitä, että se toimii.
Mahdollisesti tiimi on muuttanut suuntaa ja keskittänyt voimavarat parempaan ideaan, joka on houkuttelevampi kuin edellinen idea.
Uskon näihin kahteen näkökohtaan: tiimiin ja oikeiden tuotepäätösten tekemiseen.
Nämä lisäävät mahdollisuuksia uuden rahoituskierroksen toteutumiselle 12 kuukauden kuluessa. Jos yritys ei tiedä, miten rakentaa tiimiä, tai heillä ei ole selvää tuotesuunnitelmaa, tämä yritys ei voi saada paikkaa sijoitusportfoliossani.
2. Sijoitusportfolion hajauttaminen
Kun aloitin startup-sijoittamisen vuonna 2019, olin varma, etten haluaisi sijoittaa muualle kuin mobiilipelistudioihin. Se oli alue, jonka tunsin hyvin. Luotin alan standareihin jossa CAC < LTV (asiakashankintahinta pitää olla pienempi kuin asiakkaasta hänen elinaikana saatava tulo, johtaen voittoon) oli luotettavin analyysi ja free-to-play ylivoimainen liiketoimintamalli.
Muutaman vuoden jälkeen aloin ymmärtämään hajauttamisen arvon, kun mobiilipeliala alkoi käänytä laskuun koronavuosien hurmoksen jälkeen. Hajauttamisella pyrin sijoittamaan uusiin nouseviin aloihin, jolloin pääsen nauttimaan uusiin teollisuuksien myötätuulista. Hajauttamisella vähennän yhden alan vastatuulten merkityksen sijoitusportfoliossani.
En kuitenkaan laiminlyö edellä mainittua tiimi- ja tuoteanalyysiä. Kun sijoitan vähemmän tuntemiini aloihin, tuotteen ominaisuudet muuttuvat, markkinoillepääseminen eroaa ja uusia oppeja pitää omaksua. Mutta tiimin arviointi pysyy samana startupista toiseen: bussin paikat on täytettävä oikeilla ihmisillä.
3. Sijoita aina yrittäjään
Olen tehnyt yli 50 startup-sijoitusta, ja voin kertoa, että loistavia ideoita on kaikkialla, mutta erinomainen toteutus on harvinaista. Annanpa hieman lisätietoa siitä miltä tämä havainto näyttää maailmanluokan toteuttajien käsissä.
Tiimi tietää, että idealle täytyy saada vahvistusta. Parhaat yrittäjät pyrkivät vahvistamaan ideansa mahdollisimman pian. He saattavat suorittaa testauksen, jossa he julkaisevat tuotteen tarkastellakseen sen tunnuslukuja. Toisaalta he saattavat aloittaa rakentamalla tuotteelle nettiyhteisön, kasvattavat jatkuvasti hypetystä ja tarjoavat kokeiltavan version tuotteesta saadakseen palautetta.
Ainoa mikä merkitsee startupille on viedä markkinoille tuote josta voi tulla kannattava. Siksi maailmanluokan toteuttajat ovat pakkomielteisiä nopeudesta. He kysyvät: kuinka nopeasti he voivat saada aikaan tuotteen, jonka he tietävät voivan olla kannattava?
Entä jos yrittäjä rakentaa isoa tuotetta, jonka julkaiseminen vie vuosia? Parhaat yrittäjät ovat silti pakkomielteisiä nopeudesta, ja he haluavat nopeaa toimintaa tehdäkseen bisneksestään vähemmän epävarmaa, pilkkomalla isoa tuotetta testattavaksi markkinoilla, osa kerrallaan.
Mitä olen oppinut startupeista, jotka ovat joutuneet ongelmiin sijoituksen jälkeen? Tiimissä oli jotain mikä olisi pitänyt havaita jo aikaisessa vaiheessa. Pahin yhdistelmä tiimille on että he ovat "vähemmän loistavia toteuttajia eikä heillä ole tarpeeksi ymmärrystä siitä mitä he aikovat tehdä."
4. Keskityn siihen, mitä tunnen
Circle of competence, joka suomeksi voisi olla kompetenssikehä, viittaa siihen osaamisalueeseen, jossa yksilöllä tai yrityksellä on erityisosaamista ja ymmärrystä. Warren Buffett käyttää tätä käsitettä neuvoessaan ihmisiä sijoittamaan vain alueille, joita he ymmärtävät syvällisesti tai joista heillä on huomattavaa tietämystä. Ajatuksena on, että pysyminen omalla kompetenssikehällä vähentää riskiä tehdä huonoja sijoituspäätöksiä riittämättömän ymmärryksen tai tiedon puutteen vuoksi.
Kun perustimme F4 Fund -rahaston, päätin yhtiökumppanini kanssa että vaikka meillä oli pelialan tausta, meidän täytyy alkaa sijoittamaan myös muille aloille, kunhan pysyimme kompetenssikehämme sisällä. Tämä tarkoittaa mm. B2C -yrityksiä, viihdepalveluja, mediapalveluja, kuluttajatuotteita ja kommunikaatiopalvelujia.
Olen pysytellyt erossa terveysteknologiasta, puolustusteknologiasta, deep-techistä ja impact-sijoittamisesta. En usko, etteikö näissä nicheissä voisi rakentaa hienoja yrityksiä mutta tarkoitukseni on ollut pysyä hyvin lähellä aluetta, jonka tunnen: yritykset joiden tuotteilla tai palveluilla on käyttäjien aloitteesta tapahtuva omaksuminen (englanniksi, bottoms-up user adoption). Kun pysyttelen tässä alueessa, voin edelleen tarjota apua yrittäjille ja keskittyä tulemaan paremmaksi sijoittajaksi näille yrittäjille.
Kun katson niitä yrityksiä, joihin olisin voinut sijoittaa ja jotka ovat onnistuneet (keränneet useita rahoituskierroksia tai kokeneet exitin), ne ovat kaikki yrityksiä joiden alaan minulla ei ollut relevanttia ymmärrystä. Jäin paitsi niistä periaatteeni, kompetenssikehän, vuoksi, enkä ole kovin harmissani, koska olen pysynyt periaatteissani.
5. Sijoituksen valuaatio, eli yrityksen arvostus
Ensinnäkin en usko, että arvostuksilla on kovin suurta merkitystä. En etsi halpaa ostosta; etsin parhaita perustajia, ja silloin hinta ei merkitse niin paljoa.
Kun katson yli 50 tekemääni sijoitusta, ne, joilla on ollut korkeimmat arvostukset, ovat lähestulkoon kaikki olleet vaikuttavimpia edistymisessään kuuden kuukauden aikana rahoituksen saamisen jälkeen.
Lyhyesti isoista rahoituskierroksista: yrityksen ylirahoituksen vaikutukset ovat lähinnä hyödyllisiä. Yli 24 kuukauden toiminta-aika, eli runway, antaa yrittäjälle enemmän hengitystilaa mahdollista suunnanmuutosta varten. Kuten sanoin, ideat ovat helppoja, mutta erinomainen toteutus on harvinaista. Pitkä toiminta-aika antaa perustajille mahdollisuuden käyttää tätä erinomaista toteutusta hyödyksi.
6. Sijoita tuttuihin yrittäjiin
Tämä viimeinen on vähän erikoinen oppi, mutta uskon sen olevan olennainen osa startup-sijoittamista.
Vuodesta 2019 lähtien minulla on ollut etuoikeus sijoittaa useimpiin uusiin startup-yrityksiin Suomessa. On ollut erityisen hienoa tukea kaikkia entisiä työtovereitani ja ystäviäni suomalaisesta peliteollisuudesta.
Sijoituspäätöstä tehdessäni tiedän yleensä jo paljon perustajasta, sillä olen nähnyt heidän toimintaansa vuosien varrella ja tiedän millaisia he ovat ihmisinä. Tämä on mahdollisuus ja etu, mitä en koskaan voisi saavuttaa lyhyessä ajassa, jos en olisi tuntenut yrittäjää etukäten.
Se on myös suhteiden rakentamisen harjoitus. Minulla on jo olemassa oleva suhde henkilöön, ja kun heistä tulee yrittäjiä, voin syventää tätä suhdetta lähtemällä seikkailuun mukaan heidän kanssaan.